Singende Kartoffelpuffer mit Gemüse - KWini vo Wös

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Kartofföpuffa mid Gmiasrestln, Gsangl und Gschroa
Weis wisa amoi schnö hot geh miassn und wei i den gestan auf da Enagieschpoarmess kauftn Gmiashobö ausbrobian woit, hamma heit Kartofföpuffa gmocht. Eigentli sans Gemüsepuffa worn, wei  ma nu Restln vo an aundan Gmias (Schampion, a roda Babbrika und Karottn) ghobt ham und des sunst im Kühschraunk dafäut warad. Kartoffön/Gmias fein reibm, des Saftl aussadruckn, zwoa Eia dazua und an Esslöffö voi Möh, soizn und wiazn. Nochad beim aussabocha is ma aufgfoin, dass ma des heat, waun der Kartofföpuffa featig zum Aussanehma san. Solaung a Feichtigkeit in der Kartofföpuffa drinnad is, saftlns so Zip-Zip-Zip in da Pfaun. Und braun kennan Kartoffön nua wean, waund Temperatur gressa 131 Grad is. Und bevor net des letzte Eitzal Wossa bei 100 Grad vadaumpft is, davoar kaus net die Temperatur griagn. Get eifoch net, wei de gaunze Wärme-Enagie zum Vadaumpfn vom Wossa draufgeht. Und waun des gaunze Wossa in da untastn Schichjt vo der Kartofföpuffa weg is, daun wiad a des Zip-Zip-Zip gaunz a Eitzal leisa. De Kartoffön blean sozusogn „Hoi uns aussa wia vabrennan“ wia die Brote im Bochofn im Märchen vo da Goidmarie und Bechmarie. Des heat owa nu wea, der wia a Mausal si guat heat, is net eifoch zan hean. Weas net heat muass hoit der Kartofföbuffa mit ana Küchnschaufö umfrahn und nochschaun obs sche braun san. Waunsd auf an Tölla a oide Zeidung gibst und drauf a Stickl Küchenroin, daun kennan der featig bochan Kartofföbuffa doat ohtropfm. Guat schmeckt a saura Rahm dazu oda de Sossal, desd sunst beim Grün nimmst. 
Singende Kartoffelpuffer mit Gemüse
Um den auf der Energiesparmesse gekauften neuen Gemüsehobel auszuprobieren gab es heute Kartoffelpuffer, genauer „Gemüsepuffer". Denn ein paar Gemüsereste aus dem Kühlschrank (Champignons, roter Paprika, Karotten) mussten verarbeitet werden. Geriebene Kartoffel/Gemüse gut ausdrücken, 2 Eier dazu, 1 Eßlöffel Mehl, Salz, Gewürze. Beim anschließenden Backen im heißen Rapsöl entdeckte ich die geheimen zarten Gesänge der Kartoffelpuffer. Sie sangen gedämpfter (aber verstummten nicht), kurz bevor sie aus der Pfanne geholt werden wollten „Hol mich heraus, hol mich heraus, ich verbrenne" wie in Grimm's Märchen die Brote im Backofen zur Goldmarie. Beim Backen im heißen Fett verdampft Feuchtigkeit mit Zip-Zip-Zip-Geräuschen, aber kunsprig und braun werden die Kartoffelpuffer erst oberhalb einer Temperatur von 131°C (Chemiker nennen die Bräunung „Maillard-Reaktion"). 131°C erreichen die Kartoffelstücke erst, wenn das „Kühlmittel Wasser" vollständig verdampft ist, dann verstummt der Chor der Kartoffelpuffer so nach und nach. Diesen feinen Unterschied merkt man aber nur, wenn man ganz Ohr ist und sich darauf konzentriert, schließlich kreischen einige vedammte Chormitglieder dieses bunt gemischten Gemüse-Chors noch immer aus voller Kehle. (übrigens „Backen“ sagt man, wenn ein Teig oder Ei dabei sind, ansonsten „braten“; panierte Wiener Schnitzel beispielsweise werden „herausgebacken“, Steaks aber „gebraten“).
Do föht dei Rezept.

Waunst a guats Rezept host und vielleicht a Büdl davo (mid Koch oda Kechin oda mit die, die si des schmecka lossn), schicks her an essma@glei.jetzt.










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